Στο άρθρο 71 του ν. 4172/13 προστέθηκε άρθρο 71Α που αφορά στα κίνητρα που δίνονται στις επιχειρήσεις που εισάγουν ευρεσιτεχνίες στην παραγωγική τους διαδικασία.

Με βάση το άρθρο απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της ίδιας επιχείρησης που αναπτύχθηκε από αυτή.

Επίσης, το ίδιο ισχύει για τα κέρδη που προέρχονται από παροχή υπηρεσιών, όταν
αυτά προέρχονται από εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, επίσης διεθνώς αναγνωρισμένης.

Τα απαλλασσόμενα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού και υπολογίζονται με βάση τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται στην εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και εμφανίζονται στον ισολογισμό και τα οποία προέρχονται από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση των κερδών που απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος και των κερδών από συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις, των κρατήσεων για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού και των κερδών της χρήσης που διανέμονται πραγματικά ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους ή τον επιχειρηματία, καθώς και των αφορολόγητων εκπτώσεων επενδύσεων αναπτυξιακών νόμων.

Για την ενεργοποίηση της διάταξης αυτή έχει εκδοθεί και η ανάλογη υπουργική απόφαση που καθορίζει τη διαδικασίας μέσω της οποίας η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας που πιστοποιεί την ένταξη της επιχείρησης στο καθεστώς απαλλαγής.

Η απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες είναι η ΚΥΑ 52738/ΔΕΚΝΤ55/2018 η οποία αρχικά προσδιορίζει την έννοια της ευρεσιτεχνίας και στη συνέχεια τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα κίνητρα.

Έτσι:

  1. Ως «ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη» ορίζεται αυτή για την οποία έχει απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που εμπίπτει σε μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
    α) Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office «EPO») και έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα.
    β) Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) (αποκλειομένων των Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας (Π.Υ.Χ.) το οποίο έχει επίσης κατοχυρωθεί σε ένα ακόμη κράτος, το οποίο:
    i) έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Convention «EPC») ή συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτής, ή
    ii) είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (accession candidate country) ή σε καθεστώς ενισχυμένης δέσμευσης (enhanced engagement country).
  2. Τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα της χρήσης για την οποία ζητείται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.
  3. Φορέας πιστοποίησης των διεθνώς αναγνωρισμένων και ευρισκομένων σε ισχύ ευρεσιτεχνιών είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), ο οποίος ιδρύθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1733/1987.
  4. Στις διατάξεις του άρθρου 71Α του ν. 4172/2013 εμπίπτουν και επιχειρήσεις νεοϊδρυόμενες ή υφιστάμενες στις οποίες κατά τη σύστασή τους ή την αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού τους κεφαλαίου εισφέρεται διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, από τον ιδρυτή, μέτοχο ή εταίρο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Η αποτίμηση του εισφερόμενου δικαιώματος διενεργείται από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει.
  5. Όταν η διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία αφορά σε τμήμα ή εξάρτημα του παραγόμενου προϊόντος, θα πρέπει η ευρεσιτεχνία αυτή να συμβάλλει με ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και άνω στο κόστος που αντιπροσωπεύει τα υλικά κατασκευής προϊόντος.

Η διαδικασία αναγνώρισης του δικαιώματος αφορολογήτων κέδρων είναι η ακόλουθη:

  1. Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία την διαβιβάζει στον Ο.Β.Ι.
  2. Ο Ο.Β.Ι. διαπιστώνει, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών, ότι για την παραγωγή του προϊόντος ή την παροχή υπηρεσίας χρησιμοποιήθηκε, κατά το έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, η διεθνώς αναγνωρισμένη ευρεσιτεχνία και ότι αυτή έχει κατά τις διατάξεις της παρούσας αναπτυχθεί από την επιχείρηση, και στη συνέχεια εκδίδει αιτιολογημένη θετική ή αρνητική γνώμη.
  3. Η απόφαση διαβιβάζεται στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκειμένου να εκδοθεί εγκριτική ή απορριπτική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  4. Τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένα, περιλαμβάνουν αντίγραφο του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας καθώς και βεβαίωση ισχύος αυτού ή απόδειξη πληρωμής τελών στο αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών για τις χρήσεις όπου ζητείται η φορολογική απαλλαγή. Τα προερχόμενα από την αλλοδαπή έγγραφα θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση (Apostille) της σύμβασης της Χάγης της 5ης Οκτωβρίου 1961 κατά τις διατάξεις του ν. 1497/1984 (Α’ 188) ή επικύρωση από ελληνική προξενική ή διπλωματική αρχή.
  5. Η απόφαση που εκδίδει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει το όνομα της επιχείρησης που υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 71Α του ν. 4172/2013, το προϊόν ή την υπηρεσία που, κατά περίπτωση, παράγει ή παρέχει, καθώς και τις χρήσεις για τις οποίες έχει ισχύ η ανωτέρω υπαγωγή.
  6. Η ως άνω απόφαση κοινοποιείται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) στην οποία υπάγεται η επιχείρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.